Winnica Tenuta San LeonardoFoto

Winnica Tenuta San Leonardo

2016-04-05

 

Historia rodu, który obecnie zarządza znaną i nowoczesną winnicą Tenua San Leonardo sięga czasów rycerskich. Przodek obecnych właścicieli winnicy Niccolò syn Ottobono, jako rycerz wsławił się na początku  XV wieku swą odwagą i męstwem. Osiedlił się w północnych Włoszech, a jego potomek poprzez małżeństwo stał się właścicielem posiadłości San Leonardo. Tenuta San Leonardo - przepiękna, malownicza 300 hektarowa posiadłość, położona w regionie Trentino od 1724 roku należy do rodziny Marchese Carlo Guerrieri Gonzaga. Winnica dostarczała na początku XIX wieku wina takie jak Burgund, Ruländer, Chablis, i Riesling na międzynarodowe rynki, między innymi na Austriacki Dwór.

 

Winnica Tenuta San Leonardo wpółcześnie

 

Carlo Guerrieri Gonzaga musiał również tak, jak swój przodek wykazać się odwagą, kiedy po przejęciu posiadłości w latach 70-tych ubiegłego stulecia rozpoczął nowoczesne zarządzanie winnicą San Leonardo. Z powodu złej kondycji gospodarstwa i konieczności spłaty zaległych podatków podjął decyzję o rezygnacji z pozostałej działalności rolniczej, aby skoncentrować się wyłącznie na nowoczesnej uprawie winorośli. Jego zainteresowanie winiarstwem i światem wielkich win Bordeaux zaczęło się wcześniej i doprowadziło do decyzji o studiowaniu Winiarstwa w Lozanie oraz pogłębianiu wiedzy we Francji i Toskanii. Dzięki zdobytej wiedzy na studiach i praktyce w innych regionach zrewolucjonizował w swoim gospodarstwie zarówno metody uprawy winorośli, jak również technologię wytwarzania wina koncentrując się na kilku dopracowanych przez lata do perfekcji etykietach win. Obecnie obok tradycyjnych odmian na ponad 20 hektarach, rozciągających się na słonecznych zboczach wzgórz winnicy, znajdziemy typowo bordoskie odmiany winogron Cabernet Sauvignon, Cabernet Franc oraz Merlot.

Zdecydowaną zasługą jakości win San Leonardo jest niewątpliwie klimat. San Leonardo jest położone w cieniu ośnieżonych Dolomitów. Z jednej strony są góry, które chronią zbocza winnicy od zimnych wiatrów północnych, a drugiej strony winnica korzysta z dobroczynnych wiatrów wiejących znad jeziora Garda, przynoszących ze sobą wpływy, które tworzą unikalny i korzystny klimat. Carlo Guerrieri Gonzaga łącząc tradycję z nowoczesnymi technologiami zastosował obok tradycyjnego systemu pergoli uprawę winorośli metodą Guyot, ale przede wszystkim posadził obok lokalnych odmian winorośli odmiany takie jak Cabernet Sauvignon, Cabernet Franc oraz Merlot. Tenuta San Leonardo, wykorzystuje perfekcyjnie ułożenie terenu, aby dopasować lokalizację uprawy poszczególnych odmian winorośli. Ulokowany na stosunkowo niskiej wysokości 150 metrów, Merlot jest obsadzony na żwirowych bogatych glebach. Natomiast Cabernet Sauvignon i Cabernet rosną na piaszczystym terenie, o neutralnym pH gleby, na wysokości 150-200 metrów. Wszystkie winnice są dobrze odsączone, o glebach ubogich w składniki odżywcze. Dzięki temu z tych winogron powstają wina z niezwykle wysokim poziomem antocyjanów.

Dzięki ścisłej współpracy z Mario Incisa della Rocchetta, który wprowadził Carlo GUERRIERI Gonzaga w tajniki mieszania win Bordeaux oraz swojej wiedzy zdobytej podczas studiów  w Lozanie, wyprodukował pierwsze wino ze zbiorów w 1982 roku. Naprawdę udane wino to rocznik 1987, które zdobyło uznane miejsce wśród najlepszych win włoskich. Ewolucja wina Tenuta San Leonardo w ciągu ostatnich trzydziestu lat nie byłaby możliwa bez zaangażowania i współpracy z wybitnymi postaciami włoskiego świata wina. Od 1984 Marchese Guerrieri Gonzaga zaczął współpracować z Giacomo Tachis, znanym włoskim ekspertem wina, który w tym czasie pracował jako konsultant dla Piero Antinori. Ta współpraca, oparta na wymianie pomysłów i metod dotyczących najważniejszych etapów w procesie produkcji wina i tworzeniu mieszanek, zaowocowała po roku 1999. Od 2000 roku współpracę z winnicą rozpoczął jeden z najwybitniejszych specjalistów młodego pokolenia Carlo Ferrini. Ferrini, posiadający duże doświadczenie w dziedzinie agronomii, ale również nadzorujący zarządzanie w winnicach i prowadzenie nowych nasadzeń. Winnica współpracuje obecnie z konsultantami Marco Simonit i Pierpaolo Sirch, ze słynnego "Preparatori d'Uva" zespołu ekspertów, którego innowacyjne praktyki przycinania winorośli mają pomóc wydłużyć produktywne życie winorośli. Najważniejszym aspektem zarządzania winnicą jest profesjonalizm kadry kierowniczej, czyli przede wszystkim Luigino Tinelli, kierownika Tenuta i oraz Marchese Carlo. To Marchese Carlo przekazuje wiedzę technologiczną wspólpracownikom, a kluczem  sukcesu zachowania powtarzalnej jakości produkowanych win jest jego bezcenna wiedza o historii produkcji każdego z win, które Tenuta wyprodukowała w ciągu ostatnich 40 lat.

 

Wina z Tenuta San Leonardo

 

Winnica produkuje tylko kilka etykiet win skupiając się na jakości. Są to wina czerwone San Leonardo, Villa Gresti i Terre di San Leonardo.

San Leonardo, produkowane od 1982 roku to mieszanka Cabernet Sauvignon, Cabernet Franc, Carmenère i Merlot. Dzięki późnemu zbiorowi od końca września do października wino oddaje wyjątkowy charakter siedliska zwanym „ciepłym charakterem północy”. Jest to wino o bardzo zrównoważonym charakterze pomimo wysokiej zawartości alkoholu. Daje świetny bukiet aromatów nie przytłaczących o intrygującym crescendo. San Leonardo stanowi kwintesencję interpretacji tradycji produkcji wina Bordeaux. W celu zachowania pełni charakteru wszystkich użytych odmian stosuje się długą fermentację, która umożliwia wydobycie szlachetnych tanin. Następnie wino dojrzewa przez wiele lat: najpierw 10 miesięcy w kadziach betonowych, potem 18-24 miesięcy w nowych beczkach typu Barriques, a na końcu co najmniej 20 miesięcy w butelkach w piwnicy tej winnicy zanim wino trafi na rynek.

W 2000 roku San Leonardo dołączył nowe wino Villa Gresti, składajce się głównie ze szczepu Merlot, z pewną domieszką Carmenère. Jest to świetnie wyważone, atrakcyjne wino, o aksamitnych, miekkich odczuciach w ustach, ze zniewalającym finiszem. Żniwa dla wina Villa Gresti zazwyczaj rozpoczynają się pod koniec września. Po fermentacji, wino dojrzewa w beczkach od 12 do 14 miesięcy, w zależności od charakterystyki danego roku, a następnie spędza co najmniej 12 miesięcy w butelce przed wypuszczeniem z piwnic.

Terre di San Leonardo składa się z Cabernet Sauvignon, Merlot i niewielkiej ilości Carmenère, które na ogół pochodzą z najmłodszych winnic nieruchomości. Wino pokazuje skromniejszą koncentrację. Jest żywsze i nadaje się od razu do picia. Dojrzewa w 60hl beczkach z dębu sławońskiego typu Botti. Ostatecznie okres dojrzewania wina wieńczy sześć miesięcy starzenia w butelkach przed wypuszczeniem do sprzedaży.

Od 2012 roku rozpoczęto produkcję białego wina Vette di San Leonardo robionego z Sauvignon Blanc, które posiada charakterystyczny zapach i bukiet powiązany z mineralnością. Osobisty wybór przez Marchesi GUERRIERI Gonzaga winogron uprawianych przez miejscowych hodowców zapewnia jego wysoką jakość. Wina leżakowane są w beczkach w nowoczesnej piwnicy.

Dodatkowo w Tenua San Leonardo produkowane są dwa rodzaje Grappy, dzięki czemu wykorzystane są wytłoczyny z winogron uprawianych w winnicy. Destylacja powierzona jest Bruno Franceschini of Cavaion Veronese mistrzowi destylacji, dzięki czemu zapewniona jest jakość produktu. Nie tylko wina, ale również i Grappa leżakuje w piwnicach Tenua San Leonardo. Winnica posiada trzy obszerne, profesjonalne piwnice. Odpowiednie warunki i temperatura utrzymywane są dzięki naturalnemu usytuowaniu piwnic na różnych poziomach głębokości.

 

Marketing i ekologia

 

Tenua San Leonardo postawiła również na profesjonalny marketing, wizerunek firmy został zaprojektowany przez Giacomo Tachis, profesjonalistę, który został zatrudniony jako konsultant i pomógł stworzyć dyskretny, elegancki styl jako znak rozpoznawczy San Leonardo.

Nowoczesne spojrzenie na zarządzanie winnicą to zdecydowane postawienie na ekologię. Tutaj również historia łączy się z nowoczesnością. Dzięki naturalnemu położeniu winnicy, która od wieków otoczona jest naturalnym 270 hektarowym lasem, odizolowano ją od wpływu niekorzystnych zanieczyszczeń otoczenia. Winnica zarządzana jest w oparciu o ekologiczną uprawę. Dbanie o ekosystem i korzystanie z własnych źródeł energii przy produkcji winorośli powoduje, że San Leonardo zyskuje dodatkowo dobrą opinię ekologicznej winnicy.

Dopełnieniem charakteru wizerunku winnicy jest szczególny urok i umiejscowienie posiadłości. To miejsce, gdzie nowoczesne technologie i metody zarządzania opakowane są w zabytkowy i sielski wygląd otoczenia. Na terenach Tenua San Leonardo znajduje się winnica, zabytkowe budynki, mieszkania dla części pracowników z placem zabaw dla dzieci,  muzeum, zabytkowa kaplica oraz duże tereny ogrodów i lasu.

 

CELLARIO
winne zaufanie

 

Jeśli ten tekst wydał Ci się interesujacy i chciałbyś otrzymywać od nas informacje to: