Rimarts Foto

Tym razem zapraszamy do gorącej Katalonii, pod samą Barcelonę. Znajdujemy się nad Morzem Śródziemnym, w wyżynno-górzystym terenie w gminie Sant Sadurní d'Anoia.

Producent, od którego sprowadzamy naszą doskonałą Cavę to Rimarts, mała rodzinna firma. Nazwa pochodzi od założyciela Ricarda Martineza de Simona: RI (Ricard) MART (Martinez) i ostatnie S (od Simona), który przekazał swoją własność dwóm synom, którzy obecnie prowadzą firmę dalej.

Ricard Martinez de Simon założył winnicę w 1987 roku. Zaczął wtedy opracowywać pierwsze butelki wina musującego, a jego filozofią pracy było wytwarzanie wysokiej jakości wina musującego, zrezygnowanie z wszelkiej nowoczesnej i mechanicznej produkcji. Po 31 latach kierują się tą samą filozofią pracy, jaką jest jakość. Dlatego jego synowie nadal bardzo dbają o to w swoich winnicach, z których pochodzą ich wina musujące. Uprawiają 5 odmian szczepów winorośli: Xarello, Macabeu, Parella, Chardonnay, Pinot Noir i Garnatcha. Według zasad tej apelacji, Cava wymaga, aby minimalny okres starzenia wina wynosił 9 miesięcy. W przypadku win Rimarts minimalne starzenie wynosi 18 miesięcy.

Rocznie wielkość produkcji to 98.000 butelek. Od początku wszystkie Cavy z tej winnicy regularnie zdobywają szerokie uznanie i są nagrodzona w wileu konkursach na całym świecie, a także wyszczególniane w przewodnikach i czasopismach z całego świata.

W Rimarts pracuje codziennie trzech członków rodziny, dbając o każdą pojedynczą butelkę wytwarzanego wina, a jeśli ich odwiedzicie, zakochacie się w nich samych i ich oszałamiających Cavach. Bracia Ernest i Ricard Martinez pracowali z ojcem od samego początku. Dwadzieścia lat później, po jego odejściu, wyznaczają nowy kierunek doskonałości, budując trwałe relacje z lokalnymi rolnikami ekologicznymi i ich winoroślami. Ich wnikliwy kunszt i cierpliwość sprawiają, że spod ich ręki powstają genialne Cavy o mocnej naturalnej naturze zrównoważone elegancką delikatnością.

Pasja do ziemi, jej owoców i doświadczenie, jak i wiedza o rzemiośle staje się tutaj rzeczywistością. Pasja do innowacji, zaskoczenie i chęć zaoferowania unikalnego produktu, to jest to, co Rimarts chce osiągać z każdą kolejną wytworzoną butelką.


____________________________________________________________

Winiarz Ernest Martinez
Powierzchnia winnicy 18 hektarów
Roczna produkcja około 120.000 butelek
Rodzaj gleby glina
Uprawiane szczepy Xarello, Macabeu, Parella, Chardonnay, Pinot Noir, Garnatcha

 

 "... dla nas liczą się piękne wina ..."