
Mówi się, że nigdzie na świecie nie ma wina, które smakuje jak wino z Marlborough - równowaga niezwykłej czystości i intensywności smaków wokół imponującego aromatu, charakterystycznych cech owoców i atrakcyjnej zrównoważonej kwasowości jest znakomita. Są to stylowe, ekscytujące wina, które zaskakują i zachwycają.
Co sprawia, że wina Marlborough są tak wyjątkowe? Tak jak w każdym z wielkich regionów produkcji wina na świecie, odpowiedź leży w magicznej synergii klimatu i gleby, której podstawą jest pragnienie wyrażenia tego wyjątkowego terytorium. Tutaj, w północno-wschodnim narożniku Wyspy Południowej Nowej Zelandii, obmywanej przez Ocean Spokojny na wschodzie i obwarowany wysokimi pasmami górskimi w głębi lądu na północy i południu, szeroka równina rozciąga się natomiast od linii brzegowej, stopniowo wznosząc się w wąskie doliny. To różnicowany krajobraz o spektakularnym naturalnym pięknie i bogactwie.
W minionych wiekach Maorysi polowali na Moa i uprawiali rozległe uprawy Kumara w ciągu całego roku. Wcześni osadnicy europejscy założyli przemysł Nowej Zelandii na żyznych zboczach dolin rzecznych. W 1873 roku, na długo przed współczesnymi winiarzami, odkryli niezwykły potencjał produkcji wspaniałego wina w tym regionie, pionierski szkocki rolnik i hodowca winogron David Herd, zasadził pierwszą winnicę Marlborough. Miało upłynąć kolejne 100 lat, zanim ta wizja zakorzeniła się wraz z rozwojem uprawy winorośli w Marlborough na skalę komercyjną.
Dzisiaj Marlborough jest uznawany za jeden z najlepszych regionów winiarskich świata. Przyciąga on międzynarodowe uznanie, które znacznie przewyższa jego rozmiar. W ciągu zaledwie kilku dziesięcioleci producenci wina przejęli ten niewielki, a jednocześnie zróżnicowany geograficznie region, odkrywając niuanse oferowane przez jego krajobraz, aby tworzyć porywające smaki w wielu różnych stylach wina. Każdy wyraża niezatarty ślad miejsca, jakim jest Marlborough.
W takim właśnie miejscu małżeństwo Matt i Sophie Thomson stworzyli Blank Canvas w 2013 roku. Razem zgromadzili pokaźne doświadczenie międzynarodowe we wszystkich dziedzinach przemysłu winiarskiego. Ich wspólnym celem jest stworzenie charakterystycznych, małych, pojedynczych winnic, położonych w najlepszych lokalizacjach subregionalnych w Nowej Zelandii. Wierzą w minimalistyczne podejście, idąc ścieżką, która łączy zarówno tradycję, jak i innowację, obejmującą zarówno naukę, jak i artyzm. Szukają najlepszych regionów, miejsc i gleb dla konkretnych odmian, którą tworzą. Współpracują z z wieloma plantatorami i winnicami, stawiając na długoterminową przyjaźń.
Wszystkie ich winnice są w 100% certyfikowane, a plantatorzy przykładają wielką wagę do poszanowania ziemi. Hodowcy mogą z dumą powiedzieć, że pochodzi z własnej winnicy, że jest to produkt regionalny. W rezultacie wino jest bardziej skoncentrowane, pokazując specyfikę miejsca i duszę.
____________________________________________________________
Winiarz | Matt Thomson |
Powierzchnia winnicy | 10 hektarów |
Roczna produkcja | około 80.000 butelek |
Rodzaj gleby | less i wapień |
Uprawiane szczepy | Riesling, Pinot Noir, Pinot Gris, Pinot Blanc, Sauvignon Blanc, Chardonnay, Dornfelder, Scheurebe, Merlot |
"... dla nas liczą się piękne wina ..."