Weingut Kreuzberg Foto

Zapraszamy Państwa do doliny Ahr, do winnicy Kreuzberg. Niemiecka mekka Pinot Noir przed nami! Na stronie Niemieckiego Instytutu Wina znajdziemy taki opis regionu Ahr:

"... Wytworzenie najlepszych jakościowo win regionu Ahr okupione jest wielkim wysiłkiem. Podczas prac pielęgnacyjnych w winnicy czy w trakcie zbiorów, winiarze często muszą wspinać się na stromizny i przedzierać przez wąskie szczeliny skalne, aby dotrzeć do nielicznych krzewów winnych. Nagrodą za uciążliwą pracę w winnicy jest najwyższa jakość wina. Rzeka Ahr wije się leniwie poprzez fantastyczny krajobraz skalny w kierunku Renu, a winnice tulą się do nagich skał. Dzięki łagodnemu klimatowi winogrona w dolinie Ahr mają optymalne warunki rozwoju, także dlatego, że nagrzane skały w zeimi (łupki) w nocy oddają krzewom skumulowane ciepło. (…) Strome ścieżki i drogi prowadzą bezpośrednio do miejscowości winiarskich, gdzie degustacje w winiarniach i przekąski w typowych dla regionu gospodach zaspokoją głód i pragnienie turystów ...”.

Przejdźmy do interesującego nas producenta. Posiadłość winiarska HJ Kreuzberg została założona w 1953 r. przez Hermanna-Josefa Kreuzberga Sr. - ówczesnego dyrektora generalnego Stowarzyszenia Winiarzy w Dernau. W 1994 roku „Jupp” przekazał firmę swojemu synowi Ludwigowi. W 2000 roku posiadłość została przyjęta do „VDP” – stowarzyszenia do którego należy ok. 200 najlepszych niemieckich winnic ze wszystkich regionów winiarskich. W 2013 roku Frank Josten dołączył do zespołu zarządzającego. Dzisiaj Ludwig Kreuzberg i Frank Josten wspólnie zarządzają majątkiem, który rozrósł się do 9 hektarów. Są odpowiedzialni za technologię w winiarni, winnicach i sprzedaży.

Stawia się tu na zintegrowaną uprawę wina. Organiczna uprawa gleby (nawożenie odchodami zwierzęcymi, pokrycie słomą, korą lub roślinnością) odgrywa w tym istotną rolę. Wszystkie wytrawne czerwone wina z kolekcji VDP są produkowane w tradycyjny sposób, tj. z otwartą fermentacją zacieru oraz w starych lub nowych dębowych beczkach (barriques). Fermentacja malolaktyczna i delikatna filtracja są również ważnymi elementami ich filozofii. Wiele winnic (6 hektarów) znajduje się na stromych lub bardzo stromych obszarach doliny Ahr. Aż na 77% ziemi uprawia się szczep Pinot Noir, z którego udaje się stworzyć wino, które z pewnością pokochają Państwo od Państwo, zachwyci Państwa dokładnie w ten sam sposób jak i nas – od pierwszego łyku.


____________________________________________________________

Winiarz Albert Schamaun
Powierzchnia winnicy 9 hektarów - uprawa zrównoważona
Roczna produkcja około 75.000 butelek
Rodzaj gleby łupek, less, glina
Uprawiane szczepy Pinot Noir, Frühburgunder, Riesling, Pinot Blanc

 

 "... dla nas liczą się piękne wina ..."