Caiaffa Foto

Tutaj ląd jest bliżej morza niż ziemi i tylko 4 km dzielą winogrona od wody morskiej. Rejon ten jest świadkiem wielkiej historii, tu urodził się Horacy, Rzymianie ponieśli klęskę w II wojnie punickiej. Witamy w Apulii! Konkretniej znajdujemy się w prowincji Foggia, na Tavoliere delle Puglie – równinie, w pobliżu miasta Cerignola. Od zachodu otacza nas pasmo Apeninów, od wschodu morze Adriatyckie. W antyku znajdowalibyśmy się w Wielkiej Grecji, aż do średniowiecza istniały tu mocne wpływy kraju filozofów.

Gleby tu są bogate w wapień, łagodny klimat to spadek po czasach, kiedy ląd ten znajdował się pod morzem, co można zaobserwować po imponującej różnorodności miejscowej flory i fauny, niespotykanej w innych obszarach Włoch. Tu życie toczy się pod dyktando rolnictwa – to trzeci co do wielkości region Italii pod względem ilości gospodarstw rolnych. Krajobraz wokół wygląda jakby to złoto pszenicy toczyło wieczną walkę z błękitem nieba.

To jest „królestwo”, w którym spotykamy rodzinę Caiaffa. Stosuje ona ekologiczną uprawę w swoich winnicach. Dla nich ten swoisty „teatr natury” brzęczenie owadów, życie które tętni pod naszymi stopami, gleba, mikroklimat, to wszystko należy do pewnego systemu, który zamiast dostosowywać, można się do niego dopasować. Natura jest miejscem w którym wszystko jest w równowadze i ich pasją jest tą równowagę zachować. Ten „nowy” sposób myślenia, tak naprawdę jest tak stary, jak historia ziem Apulli: środowisko otaczające winnicę, jeśli jest dobrze znane i zrozumiane, niejako pracuje dla tych, którzy je uprawiają, podobnie jak niektóre owady które ze swej natury wypierają inne, te, które uważane są za szkodniki. Dlatego nie są stosowane żadne środki chemiczne, tak, aby flora i fauna mogły rozwijać się spontanicznie, zgodnie z harmonią natury. Produkcja również przebiega w sposób ekologiczny. Caiaffa łączy tradycję z naturą i nowoczesnymi technikami winiarskimi. Posiada europejski certyfikat produkcji win organicznych. Specjalizują się w winach czerwonych klasycznych i typowych dla regionu.


____________________________________________________________

Winiarz Marco Caiaffa
Powierzchnia winnicy 35 hektarów - uprawa zrównoważona z certyfikatem ECO
Roczna produkcja około 100.000 butelek
Rodzaj gleby wapienna, a działki bliżej morza na ciemnej, piaszczystej glinie
Uprawiane szczepy Fiano, Chardoannay, Primitivo, Negroamaro, Nero di Troia

 

 "... dla nas liczą się piękne wina ..."