Cantina Girlan

Tym razem przenosimy się na samą północ kraju miłośników makaronu i wynalazców pizzy, czyli do Górnej Adygi. Kraina ta od północy sąsiaduje z Austrią, której zresztą była częścią do I wojny światowej. Wciąż istnieje tam wiele związków z tym krajem, nadal możemy usłyszeć język niemiecki jako język urzędowy. Znajdziemy tu winiarnię Cantina Girlan.

Cały region Alto Adige leży w strefie Alp Wschodnich. Rządzi tu klimat śródziemnomorski. W wyższych partiach jednak jest już klimat alpejski, z obszarem wiecznych śniegów na wysokości 2500-3000 m. Same warunki naturalnych tworzą wielce ciekawy region do uprawy wina.

Dlaczego Cantina Girlan

Lecz nie tylko klimat jest ważny, ale również pewien szczególny sposób myślenia mieszkających tam ludzi. Specyficzne patrzenie na świat wynikające z mieszania się dwóch kultur. Przykład takiej szczególnej filozofii życia pokazuje Cantina Girlan. Winiarnia Cantina Girlan założono w 1923 r. w zabytkowym gospodarstwie z XVI wieku. Wtedy to 23 winiarzy położyło kamień węgielny pod to, co później stało się obecnym przedsiębiorstwem. Obecnie za historycznymi murami winnicy, w labiryncie korytarzy pod ziemią ukrywają się tajniki najnowocześniejszej technologii winiarskiej. To właśnie one, wraz z świetnymi warunkami do wytwarzania pozwalają na powstanie doskonałej jakości win.

W skład spółdzielni Girlan wchodzi 200 winiarzy, zlokalizowanych na obszarze upraw o powierzchni 220 hektarów winnic. Wszystko to w najlepszych obszarach produkcyjnych zwanych Oltradige i Bassa Atesina. Miasto Cornaiano, niedaleko Bolzano, w pobliżu którego istnieje winnica Girlan otoczone jest łagodnymi stokami obsadzonymi winoroślą i całowanymi przez słońce, na wysokości od 448 do 550 metrów nad poziomem morza. To właśnie tu znajduje większość terenów Girlana. Na północy Alpy chronią te głównie piaszczyste i gliniaste i bogate w minerały gleby, tworząc idealne warunki klimatyczne dla rosnących winorośli. Otwarcie w kierunku szerokiej doliny Val d’Adige na południu sprzyja korzystnemu wpływowi klimatu śródziemnomorskiego. Silne zmiany temperatury między dniem a nocą, zwłaszcza jesienią, nadają winu wyraźny i elegancki aromat oraz daje doskonały potencjał do długiego przechowywania.

Te unikalne cechy regionu Alto Adige, wspomniane wcześniej dają możliwość produkcji niepowtarzalnych win o silnym charakterze i bogatej osobowości, które podbijają gusta na całym świecie, przede wszystkim ze względu na swoją świeżą mineralność, przejrzystą strukturę i autentyczność. Winogrona są zbierane wyłącznie ręcznie według dokładnego kalendarza zbiorów. A później są przetwarzane w zależności od ich jakości, odmiany i pochodzenia.

WiniarzGerhard Kofler
Powierzchnia winnicy215 hektarów
Roczna produkcja1.200.000 butelek
Rodzaj glebyglina z wapieniem, wulkaniczny porfir, kwarc, mika
Uprawiane szczepyPinot Grigio, Pinot Blanc, Pinot Noir, Gewurztraminer, Sauvignon Blanc, Chardonnay, Lagrein,
Vernatsch, Cabernet Sauvignon

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *