Jak przechowywać wino? – cz. 2

Gdzie trzymać wino?

Decyzja o sposobie magazynowania wina, ulega zmianie wraz z ilością oraz wartością naszej kolekcji win. Zwykle na początku kolekcjonowania win wystarczy nam umieszczenie kilku butelek wina w tyle szafy lub pod schodami. Jest to tak zwana piwniczka podręczna. Stamtąd możemy zawsze i szybko wyjąć wino do bieżącego spożycia. Z czasem jednak dojdziemy do momentu, gdy zabraknie tam miejsca i zaczniemy uważać, że nie mamy prawidłowej temperatury i wilgotności do dłuższego magazynowania naszej kolekcji.

Zdecydowanie nie jest dobrym pomysłem trzymanie wina w następujących miejscach:

  • spiżarnia – zapachy produktów spożywczych mogą przez mikropory w korku wniknąć do wina,
  • garaż – podobnie, jak ze spiżarnią, tylko inne zapachy,
  • domek w ogródku lub na działce – wahania temperatury oraz duże ryzyko utraty butelek.

W każdym z tych powyższych miejsc nie ma odpowiedniej wilgotności. Dobrym wyborem, jeśli nie posiadamy zbyt licznej kolekcji win, jest specjalistyczna lodówka na wina. Należy tylko pamiętać, że nie warto oszczędzać na tym urządzeniu. Musi ono posiadać dwie strefy (różne temperatury dla wina czerwonego i białego), system anty-wibracyjny, szybę UV zapewniającą ochronę przed światłem słonecznym.

Kolejnym pomysłem jest przygotowanie domowej piwnicy, jeśli posiadamy w domu takie pomieszczenie, do przechowywania wina. Często potrzebne jest dodatkowe dociemnienie piwnicy, jeśli posiada jakiekolwiek, nawet niewielkie okienka. Jednak przede wszystkim należy zabezpieczyć kolekcję wina w piwnicy przez nieautoryzowanym dostępem (odpowiednie drzwi oraz alarm).

Najlepszymi pomieszczeniami na magazynowanie wina są stare piwnice ukryte w starych kamienicach, obiektach sakralnych, bądź muzealnych, fortach, lochach lub bunkrach. Takie piwnice zapewniają stałą temperaturę cały rok, wysoką wilgotność oraz brak dostępu światła. Znalezienie takich miejsc i obiektów jest naprawdę trudne, ale poświęcony czas na poszukiwania jest bardzo dobrą inwestycją w przyszłość.

Podsumowując należy stwierdzić, że najlepszym rozwiązaniem jest w pełni profesjonalna piwnica na wino. Jeżeli takiej nie mamy, warto to zadanie powierzyć firmie, która dysponuje piwnicą odpowiednio do tego przygotowaną. Firma zajmująca się tym zawodowo może udokumentować warunki, jakie panują w pomieszczeniu z butelkami przez cały czas leżakownia naszych butelek. Często również wystawia certyfikat potwierdzający właściwe magazynowanie wina, który może nam pomóc w sprzedaży wina na wtórnym rynku dojrzałych win szlachetnych.

Jak długo przechowywać wino?

Właściwie na to pytanie nie ma jednej, prostej odpowiedzi. Dla każdego wina ten okres może wynosić inną ilość lat. Różnice w okresie przechowywania mogą być związane również z rocznikiem, z jakiego pochodzi dana etykieta. Wszystko opiera się o wiedzę i doświadczenie zdobyte przez lata przez samego producenta, ekspertów i konsumentów wina. Bardzo często producenci w kartach technicznych wina podają możliwy okres leżakowania wina. Dobrą pomoc stanowią również serwisy Internetowe, które gromadzą taką wiedzę, często wykorzystując mechanizmy społeczności internetowych.

Jednak nigdy do końca nie wiadomo, jak długo wino może dojrzewać, nawet jeżeli jest przechowywane we właściwych warunkach. Z tego powodu wielu kolekcjonerów kupuje kilka butelek wina (najczęściej karton), żeby móc sprawdzić w kolejnych latach, jak wino się zmienia i czy już nadaje się do picia. Ciekawym pomysłem na sprawdzanie dojrzałości wina jest urządzenie o nazwie CORAVIN. Daje ono możliwość degustacji wina bez potrzeby całkowitego otwarcia butelki. Napiszemy o tym w kolejnym artykule.

Pamiętajmy, że dla win, które są przechowywane niewłaściwie, ten okres może się skrócić dwu lub nawet czterokrotnie. Warto czerpać wiedzę o długości czasu leżakowania wina od osób i podmiotów, które posiadają profesjonalną wiedzę.


Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *