Maius

Manuel Gómez wraz z rodziną zdecydowali się rozpocząć projekt produkcji własnego wina w 1998 roku. Najpierw zajmowali się badaniem różnych nazw pochodzenia, aby poznać obszar, który najlepiej pasuje do charakteru, który chcą nadać winu. Wreszcie zdecydowali się na Priorat Qualified Denomination of Origin, ze względu na jej prestiż w produkcji doskonałych win. Dokonali zakupu działek w gminie Morera de Montsant, w miejscu zwanym Barranc de la Bruixa. Zaplanowali i zaprojektowali winnicę, z nieocenioną pomocą i doradztwem technicznym prestiżowego producenta wina Joan Milà. Pierwszy rocznik, który wyprodukowano w Maius Viticultors, to rocznik 2004.

Winnica znajduje się w Barranc de la Bruixa w gminie Morera de Montsant w Priorat w Katalonii. Jest to osiedle zwrócone na południe. Z ziemią składającą się z różnych rodzajów gleb: kamienia wapiennego, skał i oczywiście, łupka Llicorella. Podczas procesu produkcji wina używają wyłącznie własnych winogron, zebranych głównie z winorośli w wieku siedmiu i ośmiu lat. Lecz nie marnują także niektórych starszych, które już rosły w miejscu, w którym kupili ziemię.

Ekologia i jakość

W środku tego miejsca znajduje się winiarnia – zrównoważona, zintegrowana ze środowiskiem i zasilana energią słoneczną i deszczówką. 85% obiektów jest zakopanych w ziemi, co pomaga wykorzystać jej temperaturę 15° do stabilizacji wnętrza. Drewniane drzwi, betonowe ściany i płaski dach z kamienia wydobytego z wykopu są materiałami, które zestarzeją się, tak aby naśladować otaczający krajobraz.

Maius Viticultors należy do znanego Denomination of Origin Priorat w Katalonii, która znajduje się na niewielkim terytorium, osiągającego 20 000 hektarów, lecz jedynie 1600 hektarów obsadzonych jest  winoroślą. Surowy klimat sprawia, sprawia, że uprawa winnicy jest skomplikowana, wymagająca i bardzo droga. W tym sensie winorośl niewiele produkuje w porównaniu z innymi regionami winiarskimi. Ale wysiłek jest tego wart. Te ziemie oferują wyjątkowe grono, które w rękach pasjonatów, zostało przez lata przekształcone w wina rozpoznawane na całym świecie ze względu na ich charakter i niezwykłą złożoność. Nadal można je znaleźć w Priorat, w stuletnich domach, w których winiarze pracują przy wytwarzaniu kilku tysięcy butelek, ze szczepów zasadzonych, w dawnych czasach. Te butelki będą podróżować do specjalistycznych sklepów w Nowym Jorku, Zurychu lub Cape Town … a obecnie również do Polski.

Maius Viticultors – certfikowany BIO producent

Stare i nowe winiarnie,  współistnieją na tym małym terytorium południowej Katalonii w wyraźnym zaangażowaniu w Priorat. Mimo, że nie jest łatwą krainą, która daje niewiele, udało się uwieść zakochanych koneserów i entuzjastów winogron, którzy uprawiają tą glebę z pasją. Do takich zapaleńców należy Maius. Obecnie winiarnia jest w trakcie uzyskiwania cerftyfikatu uprawy BIO. Przypuszczalnie przyszły rok będzie pierwszym rokiem, kiedy taka informacja pojawi się na butelkach.

WiniarzEloi Milà
Powierzchnia winnicy28 hektarów – uprawa zrównoważona – w trakcie uzyskiwania certyfikatu bio
Roczna produkcjaokoło 40.000 butelek
Rodzaj glebykamień wapienny, skały i hiszpańskie łupki Llicorella
Uprawiane szczepyGarnacha, Carignan, Garnatxa Blanca, Cabernet Sauvignon

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *