Tym razem zapraszamy do gorącej Katalonii, pod samą Barcelonę. Znajdujemy się nad Morzem Śródziemnym, w wyżynno-górzystym terenie w gminie Sant Sadurní d’Anoia. Znajdziemy tu producenta, od którego sprowadzamy naszą doskonałą Cavę – winnicę Rimarts.
Rimarts to mała, rodzinna firma. Nazwa pochodzi od założyciela Ricarda Martineza de Simona: RI (Ricard) MART (Martinez) i ostatnie S (od Simona), który przekazał swoją własność dwóm synom, którzy obecnie prowadzą firmę dalej.
Rimarts jako firma rodzinna
Ricard Martinez de Simon założył winnicę w 1987 roku. Zaczął wtedy opracowywać pierwsze butelki wina musującego, a jego filozofią pracy było wytwarzanie wysokiej jakości wina musującego, zrezygnowanie z wszelkiej nowoczesnej i mechanicznej produkcji. Po 31 latach kierują się tą samą filozofią pracy, jaką jest jakość. Dlatego jego synowie nadal bardzo dbają o to w swoich winnicach, z których pochodzą ich wina musujące. Uprawiają 5 odmian szczepów winorośli: Xarello, Macabeu, Parella, Chardonnay, Pinot Noir i Garnatcha. Według zasad tej apelacji, Cava wymaga, aby minimalny okres starzenia wina wynosił 9 miesięcy. W przypadku win Rimarts minimalne starzenie wynosi 18 miesięcy.
Rocznie wielkość produkcji to 98.000 butelek. Od początku wszystkie Cavy z tej winnicy regularnie zdobywają szerokie uznanie i są nagrodzona w wileu konkursach na całym świecie. Są także wyszczególniane w przewodnikach i czasopismach z całego świata.
W Rimarts pracuje codziennie trzech członków rodziny, dbając o każdą pojedynczą butelkę wytwarzanego wina, a jeśli ich odwiedzicie, zakochacie się w nich samych i ich oszałamiających Cavach. Bracia Ernest i Ricard Martinez pracowali z ojcem od samego początku. Dwadzieścia lat później, po jego odejściu, wyznaczają nowy kierunek doskonałości, budując trwałe relacje z lokalnymi rolnikami ekologicznymi i ich winoroślami. Ich wnikliwy kunszt i cierpliwość sprawiają, że spod ich ręki powstają genialne Cavy o mocnej naturalnej naturze zrównoważone elegancką delikatnością.
Pasja do ziemi, jej owoców i doświadczenie, jak i wiedza o rzemiośle staje się tutaj rzeczywistością. Pasja do innowacji, zaskoczenie i chęć zaoferowania unikalnego produktu, to jest to, co Rimarts chce osiągać z każdą kolejną wytworzoną butelką.
Winiarz | Ernest Martinez |
Powierzchnia winnicy | 18 hektarów |
Roczna produkcja | około 120.000 butelek |
Rodzaj gleby | glina |
Uprawiane szczepy | Xarello, Macabeu, Parella, Chardonnay, Pinot Noir, Garnatcha |