Drodzy Państwo! Proszę zamknąć teraz oczy i wyobrazić sobie zielone łagodne wzgórza, rzędy cyprysów rosnące na ich szczytach, cudownie ciepłe słońce, piaszczyste drogi, a pomiędzy nimi tysiące równo posadzonych winorośli.
Wśród tego pięknego krajobrazu leży Gambasii, liczące około 5000 mieszkańców. Miasteczko położone jest na przecięciu ważnych traktów łączących Florencję i Volterrę już w starożytności. Początków ludzkiej bytności na tym terenie można już się doszukiwać w czasach cywilizacji etruskiej, czyli mniej więcej od VII w. p.n.e, ponieważ to z tego okresu pochodzą pierwsze zabytki odkryte spod ziemi.
Co również warto wspomnieć okolica słynie z wód termalnych pochodzących ze źródła o nazwie, która już powinna się Państwu z czymś kojarzyć… czyli źródła o nazwie „Pillo”. Woda termalna w Pillo, o uznanych właściwościach leczniczych i zdrowych, jest bogata w minerały i doskonała zarówno dla układu pokarmowego, jak i oddechowego; jej nazwa -„Salsa”- wywodzi się właśnie z faktu, że woda jest szczególnie słona: stąd ścisły związek z Via Francigena i Via Volterrana (dwoma traktami na przecięciu których leży miasteczka Gambasii), które zawsze reprezentowały główne solne szlaki handlowe starożytności.
Dziś terytorium Gambassi jest ściśle związane z działalnością rolniczą, taką jak produkcja doskonałej oliwy i wina. Obszar ten stał się również prężnym centrum turystycznym, dzięki obecności Via Francigena i agroturystyki.
Jak więc Państwo mogą zauważyć, okolica obfituje we wszystko co typowo włoskie: wino, oliwę, piękne krajobrazy i przodków jeszcze z czasów Cesarstwa Rzymskiego. Brakuje jeszcze tylko do pełnego obrazu dobrej pizzy, ale to może następnym razem. Wejdźmy do Villi Pillo, przecież po to tu się tak naprawdę spotkaliśmy.
Pośród tego pięknego krajobrazu toskańskich wzgórz, zielonych lasów, gospodarstw rolnych i pól porośniętych zbożem leży winnica o powierzchni 500 hektarów, o której dokumenty wspominają już w średniowieczu. Na sam dobry początek mamy więc z pewnością potężną tradycję winiarską.
A co jeszcze?
Tradycyjna toskańska winnica leżąca w sercu sławnego regionu Chianti to w ostatnich latach swoiste źródło odniesienia znanym na całym świecie i regularnie pojawiająca się w branżowych czasopismach ze względu na wysoką jakość produkowanego przez ten region wina.
Komu możemy to zawdzięczać?
W dużej mierze parze małżonków pochodzących ze Stanów Zjednoczonych – Johnowi i Kathe Dyson. Ponieważ właśnie oni w 1989 zakupili tą winnicę, odnawiając ją i przywracając zamarłą produkcję wina. Połączyli oni tradycyjne metody z innowacyjnością, którą to zapoznali się prowadząc winnicę w Kalifornii. I tym samym oprócz uprawy lokalnego szczepu – Sangiovese – zaryzykowali obsadzeniem części posiadanej powierzchni znanych francuskich odmian, takich jak Syrah, Merlot i Cabernet Franc. Odmiany tych winogron przyjęły się znakomicie, dając znakomitą bazę do winifikowania bardzo dobrych win.
Winiarz | Marco Chellini |
Powierzchnia winnicy | 43 hektary – 38 hektarów w produkcji |
Roczna produkcja | 400.000 butelek |
Rodzaj gleby | różne rodzaje gliny (szara, żółta) oraz tuf |
Uprawiane szczepy | Sangiovese, Sauvignon Blanc, Cabernet Sauvignon, Cabernet Franc, Syrah, Merlot |