Zapraszamy Państwa do doliny Ahr, do winnicy Weingut Kreuzberg. Niemiecka mekka Pinot Noir przed nami! Na stronie Niemieckiego Instytutu Wina znajdziemy taki opis regionu Ahr:
„… Wytworzenie najlepszych jakościowo win regionu Ahr okupione jest wielkim wysiłkiem. Podczas prac pielęgnacyjnych w winnicy czy w trakcie zbiorów, winiarze często muszą wspinać się na stromizny i przedzierać przez wąskie szczeliny skalne, aby dotrzeć do nielicznych krzewów winnych. Nagrodą za uciążliwą pracę w winnicy jest najwyższa jakość wina. Rzeka Ahr wije się leniwie poprzez fantastyczny krajobraz skalny w kierunku Renu, a winnice tulą się do nagich skał. Dzięki łagodnemu klimatowi winogrona w dolinie Ahr mają optymalne warunki rozwoju, także dlatego, że nagrzane skały w zeimi (łupki) w nocy oddają krzewom skumulowane ciepło. (…) Strome ścieżki i drogi prowadzą bezpośrednio do miejscowości winiarskich, gdzie degustacje w winiarniach i przekąski w typowych dla regionu gospodach zaspokoją głód i pragnienie turystów …”.
O Weingut Kreuzberg
Przejdźmy w końcu, do interesującego nas producenta. Posiadłość winiarska HJ Kreuzberg założono w 1953 r. przez Hermanna-Josefa Kreuzberga Sr. – ówczesnego dyrektora generalnego Stowarzyszenia Winiarzy w Dernau. W 1994 roku „Jupp” przekazał firmę swojemu synowi Ludwigowi. W 2000 roku posiadłość przyjęto do „VDP” – stowarzyszenia do którego należy ok. 200 najlepszych niemieckich winnic ze wszystkich regionów winiarskich. W 2013 roku Frank Josten dołączył do zespołu zarządzającego. Dzisiaj Ludwig Kreuzberg i Frank Josten wspólnie zarządzają majątkiem, który rozrósł się do 9 hektarów. Są odpowiedzialni za technologię w winiarni, winnicach i sprzedaży.
Weingut Kreuzberg stawia na zintegrowaną uprawę wina. Organiczna uprawa gleby (nawożenie odchodami zwierzęcymi, pokrycie słomą, korą lub roślinnością) odgrywa w tym istotną rolę. Dzięki czemu wszystkie wytrawne czerwone wina z kolekcji VDP są produkowane w tradycyjny sposób, tj. z otwartą fermentacją zacieru oraz w starych lub nowych dębowych beczkach (barriques). Fermentacja malolaktyczna i delikatna filtracja są również ważnymi elementami ich filozofii. Wiele winnic (6 hektarów) znajduje się na stromych lub bardzo stromych obszarach doliny Ahr. Aż na 77% ziemi uprawia się szczep Pinot Noir, z którego udaje się stworzyć wino, które z pewnością Państwo pokochają. Na pewno zachwyci Państwa dokładnie w ten sam sposób jak i nas – od pierwszego łyku.
Winiarz | Albert Schamaun |
Powierzchnia winnicy | 9 hektarów – uprawa zrównoważona |
Roczna produkcja | około 75.000 butelek |
Rodzaj gleby | łupek, less, glina |
Uprawiane szczepy | Pinot Noir, Frühburgunder, Riesling, Pinot Blanc |