Zakładając kolekcję
Podejmując decyzję o kolekcjonowaniu wina należy pamiętać o dwóch najistotniejszych pytaniach:
- skąd pochodzi wino
- jak będzie przechowywane
Znalezienie odpowiedniej firmy lub osoby, która zapewni bezpieczeństwo jakości dobranego wina z pewnego źródła to podstawa rozpoczęcia kolekcjonowania wina. Pewność, że wino jest z dobrego źródła, właściwe transportowane i przechowywane stanowi kluczowy element decyzji o kolekcjonowaniu wina.

Kolejnym aspektem jest decyzja o znalezieniu odpowiedniej przestrzeni (pomieszczenia) do przechowywania wina. Piwnica o odpowiednich warunkach: bez nagłych skoków temperatury, bez dostępu światła słonecznego, z właściwą wilgotnością, zapewniająca optymalne przechowywania wina daje możliwość właściwego dojrzewania wina. Ten temat został poruszony w poprzednim artykule dotyczącym reakcji utleniania, jakie zachodzą przy dostępie tlenu do butelki przez korek. Istotna jest również możliwość udokumentowania warunków panujących w piwnicy przez cały okres przechowywania wina. Taki certyfikat przechowywania wina może stanowić o jego wartości w momencie sprzedawania wina na wtórnym rynku.
Dojrzewanie wina to reakcja chemiczna, która zachodzi dzięki utlenianiu wina (oksydacji). Reakcja może zostać spowolniona lub przyśpieszona przez temperaturę panującą w pomieszczeniu, gdzie są magazynowane wina. Ogólnie rzecz biorąc lepiej, gdy temperatura w pomieszczeniu jest zbyt niska, niż zbyt wysoka. Najważniejsze by wilgotność pomieszczenia była wysoka i mogła zapewnić kontakt korka z jego drugiej strony z wilgotnym pomieszczeniem (70-80%).
Dopiero mając pewność, że mamy odpowiednie warunki w piwnicy możemy rozpocząć kolekcjonowanie wina. Generalnie, aby zacząć gromadzić wina w piwnicy, musimy kupować więcej butelek niż zdążymy wypić. Dlatego piwnica, do której nie mamy codziennego dostępu np. w profesjonalnej piwnicy na wino, daje większe szanse na zgromadzenie swojej kolekcji wina. Dobrym pomysłem jest kupowanie kilku butelek 3-6-12, tak, aby móc śledzić dojrzewanie wina w czasie.
Wina do kolekcji
Istnieje około 200 win, które możemy nazwać winami inwestycyjnymi. Stanowią one zaledwie 0,1% ilości wszystkich produkowanych win na świecie. Ich wartość systematycznie rośnie wraz z ilością lat, które im przybywa. W większości są to wina francuskie z regionu Bordeaux (nawet 75%) i Burgundii (np. Lafite-Rothschild, Domaine de la Romanee Conti La Tache)oraz kilka win z Szampanii. Poza nimi pojawiają się niemieckie Rieslingi (np. Egon Muller Scharzhofberger Auslese), kalifornijski Opus One, australijski Penfolds, hiszpańskie wina Vega Sicilia oraz Pingus, kilka win włoskich Barolo, Barbaresco, niektóre super toskany (Sassicaia, Solaia and Ornellaia), wina Brunello (np. Fattoria Poggio di Sotto, Casanova di Neri i Gianfranco Soldera). Wymienione wina to właściwie wszystkie, które można nazwać winami inwestycyjnymi.
Jeżeli Twoim głównym celem zakupu wina jest jego wypicie to nie kupuj win inwestycyjnych, bo będziesz miał zawsze opór, żeby sięgnąć po butelkę takiego wina i ją otworzyć. Jest wiele innych rodzajów wina, które świetnie nadają się do leżakowania, które można kupić za bardzo rozsądne pieniądze, a potem wypić z prawdziwą niczym nie zmąconą przyjemnością. Takie wina można obejrzeć w Kolekcji CELLARIO. Będziemy systematycznie o nich opowiadać.
Warto uczyć się od innych
Warto uczyć się od innych. Jest wiele serwisów internetowych, które dają możliwość oceny wina zanim trafi ono do naszej kolekcji. Poniżej kilka serwisów znanych ze szczegółowej informacji o winach:
- Vivino
- Wine-searcher
- Cellartracker
- Wine Enthusiast
W tej dziedzinie nie ma wiele twardych reguł i naukowych zaleceń. Trzeba się opierać na wiedzy i doświadczeniu innych, aby nie popełnić błędu. Dzięki powyższym serwisom możemy sprawdzić doświadczenia innych osób z całego świata. Możemy mieć pewność, że ilość użytkowników, którzy korzystają z tych serwisów zapewni nam efekt statystyczny oceny win oraz ich okresu przechowywania. Dlatego trzeba z nich korzystać, aby uniknąć rozczarowania.
Warto również skorzystać z firm, które zajmują się tym na co dzień, zawodowo. Ich wiedza i doświadczenie w przypadku win do długiego przechowywania często jest bezcenna. Warto, aby po wielu latach czekania nie doznać rozczarowania.